Nacházíte se zde: Úvod » Blog » Současná situace na trhu práce

Současná situace na trhu práce

Hodně kandidátů, těch, kteří aktivně hledají práci, i celkem spokojeně zaměstnaných lidí, kteří se jen po očku rozhlížejí po zajímavější příležitosti, se mě ptá, jaká je vlastně současná situace na trhu práce.

Zda je možné najít nové uplatnění nebo se trh nehýbe, dost lidí má i pocit, že firmy vypisují konkurzy na pozice, na které mají interní adepty a oni jsou ve výběrovém řízení jen tak do počtu. Bohužel i mnoho lidí hledajících práci má zkušenost, že se jim zaměstnavatel nebo personální agentura, kteří pozici inzerují, vůbec neozvou se zpětnou vazbou. A nejen v tom smyslu, že nepotvrdí přijetí zaslaného životopisu, ale i třeba projdou několika koly výběrového řízení a společnost jim vůbec nedá vědět výsledek a o zpětné vazbě si mohou nechat jen zdát. Když k tomu médii proběhne reportáž o frontě lidí na úřadě práce a 16 uchazečích připadajících na jednu pozici, je negativní pohled na celou situaci hotový.

Jak to tedy vidíme my, kteří se denně setkáváme se zaměstnavateli i s uchazeči o zaměstnání? Rozhodně ne tragicky. Je pravdou, že v porovnání se situací před krizovým rokem 2009 vše funguje pomaleji. Zaměstnavatelé se pečlivěji rozhodují, zda přijmou nového zaměstnance nebo nabídnou volné místo internímu člověku a zda pozici budou vůbec obsazovat. Poptávka po kvalitních lidech stále je a já si troufám tvrdit, že vždy bude. Je potřeba si uvědomit rozdíl mezi kvalifikovaným odborníkem a stavebním dělníkem, každý z nich hledá v úplně jiné oblasti, což státní statistiky nezohledňují. Určité zpomalení trhu práce s sebou nese i pozitivní aspekty – zaměstnanci si více váží kvalitního zaměstnavatele, jsou méně náchylní k fluktuaci. Doba, kdy stačilo zavolat kandidátovi a nabídnout mu o stupínek lepší a o trochu lépe hodnocenou pozic a on bez dlouhého rozmýšlení změnil, jsou pryč. A podle mého názoru je to dobře, firmy jsou více stabilizované, i když už nerostou tak rychle. Prostě jsme dospěli a je na místě srovnávat nás se zeměmi ze středoevropského regionu a ne s rozvojovými trhy. Při hledání nového zaměstnání je tedy třeba více trpělivosti, stále však platí, že štěstí přeje připraveným!

Tereza


Zpět na přehled

R4U s. r. o.
Na Kozačce 1289/7, Praha 2 - Vinohrady, 120 00
IČ: 27567656, DIČ: CZ27567656
OR Sp. zn. C 114403 u MS v Praze

Kontaktní údaje
E-mail: r4u@r4u.cz
Telefon: +420 246 086 079 - 80
Kde nás najdete?
Ochrana osobních údajů

 
Nahoru