Nacházíte se zde: Úvod » Blog » Šance pro menší a flexibilnější?

Šance pro menší a flexibilnější?

Žijeme ve zvláštní době. Je otázka, zda se to týká pouze naší české kotliny, nebo celé Evropy, či snad dokonce celého světa. Řada lidí do budoucnosti kouká s obavou a v České republice jsme prý ještě pesimističtější něž jinde v Evropě. Otázka je, proč tomu tak je.

Ze svého pohledu mohu říct, že hlavní problém vidím v nerozhodnosti. Lidé ve většině velkých nadnárodních firem žijí v prostředí, kdy jsou tlačeni ke krokům majícím bezprostřední dopad pouze na výsledku tohoto, maximálně následujícího kvartálu. Co je důsledkem? Jakákoliv rozhodnutí nemající bezprostřední dopad na výsledky v krátkém časovém úseku jsou odložena. Znám řadu lidí, kteří se snažili přemýšlet v delším horizontu, ale většinou narazili - na nezájem, může se i stát, že za tato rozhodnutí, pokud je udělali, jsou následně po zásluze „potrestáni". Pokud se vám toto stane poněkolikáté, tak už se do prosazování věcí mající dopad na dlouhodobé fungování nepustíte. Ve výsledku se celý business zpomaluje - a z toho pak nezbytně musí pramenit pesimismus, který je zde velmi cítit.

Díky stávajícímu stavu ale vidím velký potenciál pro vznik nových firem, případně pro rychlejší rozvoj existujících menších firem. Tyto nejsou svázány procesy, rozhodovací pravomoc je skutečně zde, je to jen na managementu se rozhodnout. Je pravdou, že tyto firmy jsou do značné míry navázané na ty velké jejichž nerozhodnost je brzdí, nicméně obchod stále běží a je třeba situace využít. Je třeba využít toho, že ti velcí jsou pomalí, těžkopádní, procesy svázaní, nerozhodní. Pokud ti menší budou koukat dále, než jen jeden, či dva kvartály, tak ze situace vyjdou silnější. Myslím, že této šance je třeba využít - ještě nějakou dobu tady bude a je otázka, kdy se pak bude opakovat.

Vláďa


Zpět na přehled

R4U s. r. o.
Na Kozačce 1289/7, Praha 2 - Vinohrady, 120 00
IČ: 27567656, DIČ: CZ27567656
OR Sp. zn. C 114403 u MS v Praze

Kontaktní údaje
E-mail: r4u@r4u.cz
Telefon: +420 246 086 079 - 80
Kde nás najdete?
Ochrana osobních údajů

 
Nahoru