Nacházíte se zde: Úvod » Blog » Jak se připravit na pracovní pohovor

Jak se připravit na pracovní pohovor

Pokud v současné době hodláte změnit svoji práci, je pro vás bezesporu velmi důležité se kvalitně připravit na přijímací pohovor, tak abyste měli šanci uspět a posunout se tak dále ve své profesní dráze.

Přijímací pohovor má sloužit jako příležitost pro budoucího zaměstnavatele vás co možná nejlépe poznat. Zároveň pro vás představuje možnost klást otázky týkající se jak pracovní nabídky, tak firemní kultury dané společnosti a představ vašich budoucích nadřízených. Vždy je dobré pohovor nebrat jako stresující záležitost, ale jako výměnu informací mezi rovnocennými partnery.

Zde je tedy několik jednoduchých rad, jak se se připravit na přijímací pohovor.

Jako podklad pro přijímací pohovor slouží často životopis. Dejte si na něm záležet a jednu kopii je dobré vzít na pohovor s sebou. V rámci svého životopisu nezapomeňte uvést školení důležitá pro danou pracovní nabídku, pracovní zkušenosti v zahraničí pokud jsou relevantní, u obchodních pozic nezapomeňte uvést své obchodní výsledky a úspěchy. Na pohovor se připravte: prostudujte si společnost z dostupných zdrojů (internet nebo informace o společnosti přímo z pracovního trhu). Je též vhodné si připravit otázky, týkající se pracovní náplně a vašich budoucích povinností. Na pohovor přijďte vhodně oblečení, zkuste zjistit jaká je firemní kultura v dané společnosti a podle toho své oblečení přizpůsobte. V neposlední řadě je vhodné přijít na pracovní pohovor včas, alespoň o 10 minut dříve.

V rámci pracovního pohovoru se chovejte příjemně a zdvořile a vyhněte se negativním poznámkám a komentářům o svých předešlých zaměstnavatelích, naznačujete tím svou loajalitu i pro nového zaměstnavatele. Snažte se získat i pro sebe co nejvíce možných informací. O mzdě klidně mluvte, ale ne jako o prvním tématu. Ptejte se spíše na orientační částky, které firma nabízí za konkrétní pozici. Při ukončení pohovoru poděkujte za přijetí a nezapomeňte se zeptat, jak a do kdy se dozvíte o výsledku pracovního pohovoru.

Pokud jste nebyli přijati, vězte, že zamítnutí patří k běžným nepříjemnostem, a občas se to stane každému. Berte pracovní pohovor i jako možnost zjistit, co očekáváte od svého budoucího zaměstnavatele a které své pracovní dovednosti, byste rádi rozvíjeli.


Zpět na přehled

R4U s. r. o.
Na Kozačce 1289/7, Praha 2 - Vinohrady, 120 00
IČ: 27567656, DIČ: CZ27567656
OR Sp. zn. C 114403 u MS v Praze

Kontaktní údaje
E-mail: r4u@r4u.cz
Telefon: +420 246 086 079 - 80
Kde nás najdete?
Ochrana osobních údajů

 
Nahoru