Nacházíte se zde: Úvod » Blog » Krize..

Krize..

V posledních několika měsících odpovídám téměř každý den na otázku „Co krize? Cítíte dopady krize?". Ptají se jak mí klienti, tedy zástupci firem, se kterými spolupracuji, tak kandidáti, tedy uchazeči o volné pozice.

Většinou odpovídám tak, že bych nemluvila o krizi, spíše o zpomalení na trhu. Nevím, jaký je váš názor, ale podle mne krize vypadá ještě úplně jinak, než naše současná situace. Zpomalení samozřejmě cítíme, většina společností, se kterými spolupracujeme, určitým způsobem omezila nábor nebo dokonce propustila vybrané zaměstnance. Na druhou stranu je potřeba říct, že za Krizi se schová i propuštění celého oddělení, které dlouhodobě neplnilo své cíle, ať z důvodu neschopnosti pracovníků nebo kvůli špatně nastavenému produktu. Na tomto místě musím napsat, že rozhodně ne všechny propuštěné házím do jednoho pytle, sama znám několik schopných managerů, kteří skutečně doplatili na důsledky celofiremní reorganizace nastartované ve světové, často americké, centrále společnosti. Další firmy použijí Krizi jako zástěrku, proč zaměstnancům nevyplatit bonusy, i když lidé i firma splnili své cíle.

Krize má i své pozitivní dopady - lidé si více váží své práce, jsou více loajální ke svému zaměstnavateli. V době Krize riskovat zkušební dobu, ve které můžete přijít o práci ze dne na den bez udání důvodu i odstupného, to se mnoha lidem nechce podstupovat. Lidé dokonce i přehodnotili své finanční požadavky, a tak se stále častěji setkávám s tím, že uchazeč je ochotný přijmout zaměstnání s nižším finančním ohodnocením, než má na své poslední pozici. Pro tento postoj mají kandidáti dva hlavní důvody: 1. vím, že mé ohodnocení je nadstandardní a v době Krize by pro mě trvání na zachování jeho výše mohlo být konkurenční nevýhodou, 2. hledám solidní stabilní společnost, peníze nejsou na prvním místě.

A vyhlídky do budoucna, bude pracovních nabídek více nebo méně? Je opravdu těžké hrát si na Sybillu, když víte, kolik renomovaných analytiků se ve svých předpovědích mýlilo... dovolím si na závěr trochu optimismu - naši zákazníci, zejména IT společnosti, které jako první Krizi řešily, nám v posledních několika týdnech zadaly řadu zajímavých pozic. Věřím tedy, že až firmy z ostatních oborů přepočítají svoje budgety a headcounty, že přijdou zajímavé nabídky i pro Vás, ne-IT odborníky! A že to nebude dlouho trvat.

Tereza


Zpět na přehled

R4U s. r. o.
Na Kozačce 1289/7, Praha 2 - Vinohrady, 120 00
IČ: 27567656, DIČ: CZ27567656
OR Sp. zn. C 114403 u MS v Praze

Kontaktní údaje
E-mail: r4u@r4u.cz
Telefon: +420 246 086 079 - 80
Kde nás najdete?
Ochrana osobních údajů

 
Nahoru