Nacházíte se zde: Úvod » Blog » „Čerstvé maso“ na trhu práce aneb ABSOLVENTI POZOR

„Čerstvé maso“ na trhu práce aneb ABSOLVENTI POZOR

Situace v oblasti náboru se neustále mění, avšak nyní je velká poptávka po absolventech technických oborů. Důvodem je například i fakt, že mnoho odborníků je v předdůchodovém věku a společnosti se potřebují připravit a „vychovat“ novou generaci specialistů.

Problémem však je, že současná tzv. generace Y není připravena na situaci, jak získat práci nebo jak uspět v rámci výběrového řízení. Většina technicky zdatných jedinců má např. horší komunikační dovednosti, nedokáže se správně vyjádřit nebo mají přehnané požadavky. Tímto často přichází o svou vysněnou práci.

S kolegou jsme měli o tomto tématu velké debaty a řekli si, že jsme konzultanti, tak pojďme něco změnit. Domluvili jsme se s ČVUT (České vysoké učení technické v Praze), že připravíme různá témata pro studenty. Měli možnost výběru, avšak je nejvíce zaujalo téma „Příprava na pohovor“. Pro nás „ostřílené hráče na trhu“(a tím myšleno jak recruiteři nebo osoby co již znají různé formy výběrového řízení) je to prosté a jednoduché. Pro studenty je zdánlivě jednoduché téma problém.

Cílem semináře bylo v rámci dvou hodin v rámci menší skupinky jedinců probrat témata typu – jak upravit životopis, jak zaujmout, jaké jsou nejčastější otázky na pohovor od firem v oblasti výroby nebo vývoje i např. jakým směrem se může ubírat jejich kariéra.

Organizace ze strany studentů hodnotíme na výbornou, včetně profesionálního přístupu. Co nás však ještě velmi mile překvapilo, byl nečekaný zájem o danou problematiku a proaktivní přístup studentů. Nejvíce je zajímal styl průběhu, otázky na osobnost člověka a jak reagovat na jednotlivé podněty. Díky interaktivnímu přístupu byli studenti energičtí a mohli si zkusit např. simulaci telefonního screeningu, správné podání ruky nebo i jak správně vystupovat či sedět na pohovoru. Když jsme ukázali fotografii, kterou jsme pořídili na začátku semináře – byli překvapeni, jak např. seděli, postoj jejich těla, včetně způsobu jak je vnímá okolí.

Musím říci, že i přes časovou náročnost jsme měli velmi pozitivní dojem a odcházeli jsme se spoustou energie a nápadů na další setkání. Věřím, že nemáme podceňovat mladou generaci, jsou přeci jen mladí a každý potřebujeme občas trochu pomocnou ruku.

(NS) 


Zpět na přehled

R4U s. r. o.
Na Kozačce 1289/7, Praha 2 - Vinohrady, 120 00
IČ: 27567656, DIČ: CZ27567656
OR Sp. zn. C 114403 u MS v Praze

Kontaktní údaje
E-mail: r4u@r4u.cz
Telefon: +420 246 086 079 - 80
Kde nás najdete?
Ochrana osobních údajů

 
Nahoru